måndag 14 november 2011

Testikeldolk, del 10

Lädersömnad
En bit vegetabiliskt garvat koläder(shaft), dryga 2mm tjockt.
En dolk som behöver lite kläder.
En rulle lintråd med tillhörande vaxklump.
Två krumma nålar och en vass syl.
Vad kan det bli?

Lägg bladet på lädret och rita av konturen.


Sömmen ska ligga rakt längs med mitten av bladets ena sida. Mät omkretsen med en läderremsa och se till att fördela omkretsens längd lika på båda sidor av den ritade konturen. Gör det på lagom många platser längs bladet. Lägg till en snutt vid spetsen. Skär ut den färdiga formen!


Lägg lädret i blöt och ta en fika, för sedan blir arbete en längre stund. Ta upp lädret och torka av, markera var hålen ska vara, stick hålen med syl från ovansidan och ut på lädrets kant. Se till att det är jämnt antal hål längs båda långsidor och att de ligger mitt för varandra. Vaxa tråden, trä på den på de två nålarna och börja sy skomakarsöm. Avsluta med att sy tillbaka två hål.


Olja bladet, sno in det med tunn plastfilm. Tryck ned det i slidan. Polera sömmen med falsben. Låt torka några dygn.


Innerslidan klar!
Och ingen bikniv i sikte...

Projektet får anses vara tämligen klart. Dolken har fått följa med på Drottning Christinas Gästabud och den höll sig på plats under hela middagen, instucken i bältesväskans hyskor.

Då en bikniv väl uppenbarar sig så kommer slidan att få ett lager till och färgas. Till dess finns en mängd nya försök att undersöka!

Testikeldolk, del 9

Dolkslida
Jag har tänkt att slidan ska göras i två lager. Först en mjukare innerslida som ska sluta tätt runt bladet, och utanpå den en hårdare yttre slida i vilken upphängningen ska fästas. I utrymmet mellan yttre och inre slida kan man göra plats för exempelvis en bikniv/matkniv.

Här, en bild av Albrecht Dürer från 1514. I mannens bälte hänger en dolk (inte en testikeldolk), och dolkens slida har plats för ytterligare två verktyg/knivar.


Naturligtvis har man hittat både dolkslidor och rester av biknivar från Mary Rose. Här syns den bäst bevarade slidan (två extra fack).


Det enda som bevarats av biknivarna är deras trähandtag. Ofta var de gjorda av samma träslag, och hade liknande handtagsform som den dolk de tillhörde. På bilden nedan ses biknivarnas handtag längst till höger.



Det krävs förstås att man har en bikniv innan ytterslidan påbörjas, och det har jag inte idag. En sak i taget. Jag börjar med innerslidan.

Testikeldolk, del 8

Blad och handtag
Allt var förberett. In med bladet i handtaget och märk ut på tången så att den kan kapas på rätt ställe, dvs så att någon millimeter sticker utanför skållan. Ta ut bladet,  kapa!



In med bladet i handtaget igen. Spänn fast bladet stadigt i hyvelbänken med en läderremsa runt om så att det inte blir några märken på eggen. Knacka med runda delen av en kulhammare så att tångens utskjutande del formas till en rund knapp mot skållan. Klart!