måndag 20 februari 2012

Långbågar påbörjas...

Två ämnen stod och lurade i garaget. Ett Ask och ett Alm.

Asken planterades i en ljusgård i Norrköping 1974, och skuggade ett kontor alldeles för mycket. Ett skogsbolag kallades in för att såga ned ett par spikraka kvistfria träd. Jag frågade om de kunde spara en stock på 2,5 m, och i utbyte mot lite bågbyggarinfo så gick det bra! Stocken var tung, klövs i fyra bitar och lagrades.

Almen är ett fynd från ett dagis i Söderköping. Det växer mycket planterad Almallé i närheten, men det här trädet växte undanskymt i en skogsdunge. Sågades ned en vinter för två-tre år sedan. Klövs i två delar lagrades och glömdes bort.

Nu har jag äntligen fixat en bandsåg, trefas och lite tid. En centrumlinje, som följde ämnenas fiberriktning, ritades upp. Bandsågen drogs fram och det sågades...

Tror ni att ämnena är raka?


Ask till vänster, Alm till höger.

De här måste fixas lite med innan det går att fortsätta.

Varmluftspistol, tvingar och en böjd stock.
Ämnena värms ganska mycket! och pressas åt rätt håll. Lite för mycket åt rätt håll! faktiskt lika mycket förbi mittlinjen som de var fel från början.

Sen får de svalna lite, kanske 30 minuter, innan tvingarna lossas.


Askämnet i press. Det var tvunget att böjas/basas på två ställen...

Tada! Två tillräckligt raka ämnen som det går att fortsätta med.


I en väldigt tung julklapp låg "Weapons of Warre", en utförlig beskrivning av vapenfynden från Mary Rose.



Ämnena får identiska mått som två MR-bågar och rundas till de beskrivna profilerna. Därefter rätas de än en gång med varmluft.


Därefter slog vintern till med snö och minusgrader. Tilleringsträdet, där bågämnena ska testas och finjusteras är placerat utomhus så vi får lugnt ställa undan ämnena fram till våren. Ifall jag inte hittar en lokal där man kan hyra in sig förstås.

söndag 19 februari 2012

Almplankor galore!

I början av 2000-talet skulle det rensas upp lite i växtligheten på Nyköpings kyrkogård. Almar togs ned, liksom en del Gullregn och antagligen en hel del andra träd. Då var Lennart påpasslig och tog hand om en del stockar. Almarna sågades upp till 2"-plank. Lennart använde en del till snickeripyssel, men merparten har bara legat till sig på en loge utanför Katrineholm. Nu är det snart dags att flytta från gården, och logen bör tömmas på innehåll. Lennart satte ut en annons på Blocket! Dags för ägarbyte.


På plankhögen sitter Lennart och min syssling Mats. Några timmar senare har högen flyttats några mil söderut.


Den får fortsätta att ligga till sig, men Mats och jag har flera planer för vad den kan förvandlas till. Först på tur står några fällstolar och ett tilleringsträd.

söndag 12 februari 2012

Kåda

En härlig eftermiddag. Snö, nästan tötemperatur, dagsmeja. En sväng i skogen och vad hittar man där?


Kåda, i de här fallen från vanlig gran (Picea Abies). Jag skrapade de kådsträngar som rann utmed stammen, och hittade några större klumpar. Dagens skörd ~450 gram.

söndag 5 februari 2012

Testikeldolk och bikniv med slidor!

Äntligen klart!

Två smala läderremsor färgades svarta och vreds hårt för att sedan få torka. Den övre remsan ska användas för att hänga slidan i bältet, och den undre remsan kan användas för att säkra dolken i slidan. Det finns ingen risk för att den trillar ur, men det förhindrar att någon klåfingrig individ snabbt kan slita upp dolken.


När lädret torkat så blev det ett litet glapp mellan de båda slidorna. Noterbart, men stör inte.


Slutligen två bilder på de tre delarna; Testikeldolk, bikniv och slidor.



/Ola