lördag 3 mars 2012

Tilleringsträd

Ganska missvisande namn faktisk, då objektet varken är ett träd och knappt någon kan förstå ursprunget för den första delen av ordet. Men vad är det då?

Tilleringsträd: En konstruktion som gör det möjligt att under säkra och kontrollerade former bedöma hur en båge (långbåge, kompositbåge, armborst el liknande) beter sig under last.

ToxophileKen's mobila tilleringsträd

Bågen belastas och böjs genom att bågbyggaren drar ett rep mot sig. Repet löper via en talja, fäst vid tilleringsträdets rot, vidare till båge eller sträng. Trädet på bilden ovan har bågen liggande på en fast punkt, och repet drar i strängen rakt ned. Bågen på bilden ovan exerceras genom att Ken omväxlande drar och släpper efter i repet.

Att bågbyggaren tillåts stå på några meters avstånd från bågämnet ger två fördelar;
1. bågbyggaren får en bra överblick av bågens form, något som är svårt att bedöma när man drar bågen för att skjuta
2. bågbyggaren har större chans att slippa skador ifall bågämnet skulle gå sönder och sprätta vassa delar åt alla håll, något som inträffar då man minst anar det...

Ian Coote's tilleringsträd

Naturligtvis går det lika bra att fästa strängen vid en fast punkt och istället låta repet dra i bågen. Ian's konstruktion har dessutom ett system av block som ger en kraftutväxling. Med en utväxling behöver bågbyggaren inte dra lika hårt i repet för att spänna en båge, men det måste dras en längre mängd rep.

Med avstånd kommer säkerhet. Hur är det med kontroll?
Både Ken och Ian har gjort längdskalor på sina träd, och med hjälp av dem kan man se hur långt bågen dras. Under tilleringsprocessen dras bågen inte längre än...
   ...vad bågbyggaren anser att bågen klarar av i dragvikt
   ...att bågen ser ut att böja som den ska
Om den böjer konstigt vid en viss draglängd så justeras bågen innan den dras till längre draglängder. 
Om bågen är starkare än den bör vara vid en viss draglängd, så justeras bågen innan den dras längre.

Så bågens form bedöms vid olika draglängder. Vad är bågens styrka?
Bågens styrka, eller dragvikt, är ett mått på den kraft med vilken man måste dra i strängen för att uppnå en viss draglängd. Dragvikten mäts traditionellt i pound (lbs), och 1 lbs är 0,454 kg. Ofta anges en båges dragvikt vid den längsta draglängd till vilket bågen är tillerad, eller kontrollerad/besiktigad. 

Aaron William's tilleringsträd

Aaron's variant av tilleringsträd tillåter bågbyggaren att samtidigt kontrollera både draglängd och dragvikt. Han har placerat en våg mellan rep och sträng, vilket gör det lätt att snabbt kontrollera dragvikten då rätt draglängd uppnåtts. 

Nu har säkerhet och kontroll av både dragvikt och draglängd diskuterats. Hur är det med "bågens form"?
En erfaren bågbyggare kan snabbt visuellt avgöra om en båge böjer bra, eller om något måste korrigeras. Om man är ovan så finns det hjälpmedel att använda. Ian's garagedörrar är symmetriskt byggda och kan användas som riktlinjer för att kontrollera att bågens ben böjer som de ska. Om bågbyggaren vill ha än mer hjälpmedel så kan ett rutnät, eller koordinatsystem bakom bågen, vara till stor hjälp.

Okända bågbyggare kontemplerar över "formen"

Ett annat bra alternativ är att fotografera bågen med en digitalkamera för att sedan i lugn och ro fundera över bågens form. De flesta bilderna i det här inlägget skulle säkert inte finnas till om inte bågbyggarna velat fundera lite framför datorn. Här är ett exempel som visar hur en av mina idegransbågar ser ut, osträngad, strängad och dragen till 29" och 60lbs. Bågen kan alltså beskrivas som att den har en dragvikt av 60lbs vid 29", eller 60#@29".



Nu har vi även diskuterat form, men varför hela det här långa inlägget på en hantverksblogg?
Jo, för att kunna fortsätta med långbågarna så måste det antingen bli vår väldigt snabbt, eller så måste jag få till ett tilleringsträd inomhus. Nu har jag och några kompisar skaffat en lokal, och lokalen har äntligen fått sitt första tilleringsträd!

Tilleringsträd och Marcus

Innan jag sätter igång med tillering av långbågarna så ska vi tillsammans bestämma vilka referenslinjer som ska målas på den vita väggen. Ni kommer att få se mer av det här tilleringsträdet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar