söndag 9 oktober 2011

Testikeldolk, del 3

Ett nytt dolkblad och en designbastard
Andra helgen i september 2011. En hel del av Companie of S:t Sebastian(CoSS) kom till Söderköping, bland annat för att delta i Yngve Trötts Bågskyttetävling. Under pågående tävling nämnde jag för Weiland att jag sökte efter ett lösblad till en testikeldolk. 

Två lokala åskådare längst till vänster, CoSS, och Weiland längst till höger

Efter lunchpausen kom han tillbaka med ett dolkblad. En av de som camperade med CoSSarna, Magnus Jansson, hade ett med sig. På Lionga Ting, tre veckor tidigare, bytte en av mina långbågar ägare och på Söderköpings Gästabud förvandlades, i princip, långbågen till ett dolkblad! 

Magnus har alltså smitt bladet som jag nu har, och av dess systerblad (från 2008) har han gjort en testikeldolk åt sig själv.

Magnus, Elrik och Fredrik

Magnus dolk har ett handtag av Ebenholz och renhorn. Knappen är av ljus metall (mässing?). Bladet är 320 mm långt, gjort av kolstål (5160), härdat, anlöpt och skarpslipat.

Magnus dolk

Bladet sitter direkt mot Ebenholzen, och skaftvarianten Ebenholz/renhorn är enligt Magnus ett resultat av en felborrning då skafthålet skulle utföras. Borret skadade Ebenholzen och en sektion byttes ut mot renhorn. Skaftet fick på så sätt väldigt fina kontraster.

Nå, dags att ta en titt på det nya bladet!


Bladet är 270 mm långt, och har maximalt 25 mm djup och 8 mm bred rygg där tången börjar. Tången är "rå" och ska kortas till lagom längd för det handtag som jag tänkt tillverka. Och handtagets design är en mix av de bilder som jag presenterat tidigare: 


Längst upp en skålad stor nit, så kallad skålla, i mässing. Därefter Idegranshandtag med ungefär samma dimensioner som det handtag(med skålla) som hittades i Kalmar. Idegran spjälkas ganska lätt, och jag vill försöka skydda kulorna från skador. Därför blir det en skyddsplåt närmast bladet som kulorna nitas fast vid. Samma teknik användes på flera av dolkarna från Mary Rose. Mässingsplåten får en rundad form, och kulorna anpassas på bästa sätt till plåt och handtag. Från sidan ska den ändå försöka efterlikna dolkarna från Tres Riches Heures de Duc de Berrys kalenderblad för januari. På det hela taget en riktig bastard till testikeldolk som inte riktigt passar in i någon tidsepok, men ändå ska "kännas" som medeltid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar