söndag 15 januari 2012

Långbågar?

Dagarna är korta, men snöfria. Jag och yngste sonen passade på att hämta två träd, en Ask och en Alm. Asken, längst bort, hade kraftiga grenar 2,5 meter upp från marken. Vi sparade bara den grenfria stammen. Almen växte i ett tätt bestånd och hade sina första grenar 5-6 meter från marken. Almstocken räcker till två båglängder.


Alm är seg att både såga och klyva. Ask klyvs däremot väldigt lätt. Stockarna klyvs nu för att det är möjligt! Om de inte klyvs tar de väldigt lång tid att få torra, och torkad Ask/Alm måste sågas itu.


Här är de kluvna stockarna. Almen har en mörk kärnved, men egenskaperna är lika mellan ytved och kärnved. Asken har samma färg genom hela stocken förutom en mörk strimma i mitten.


Sådärja, för att inte de ska vara frestande för alla småkryp så skalar jag av barken. Jag har provat att lämna barken kvar och på den stocken hade larver ätit både av bark och en bit in i stocken, inte roligt! Almbarken kan dras av i stora sjok.


Efter att ha kletat på vitlim på ämnenas kortsidor så är det dags att lägga undan dem till dess att de torkat. Vitlimmet förhindrar att de torkar snabbar vid ändarna än längre in i stocken. Om man inte limmar ändarna finns det risk för att de spricker upp.

Och varför vill man ha kvistfria, kluvna torkade Alm- och Askstockar?
För att tillverka långbågar av såklart, men det blir lite senare i vår!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar