onsdag 25 januari 2012

Testikeldolk, slida till bikniv

Den nya bikniven ska få en slida!

Det finns bitar kvar från det läder som användes till dolkens slida. Jag lägger bikniv ovanpå ett stycke, ritar av formen, mäter omkretsen där det är viktigt att sliden kniper åt om kniven och lägger till de måtten på läder biten. I det här fallet vill jag att slidan ska sitta ganska hårt runt om handtaget. Läderbiten skärs ut och tunnas ut i den spetsiga delen, annars blir det en tjock knöl där.


Med en liten gaffen markeras var stygnen ska läggas. Se till att det är samma antal stygn på båda sidor!

Lädret läggs i blöt någon timme, tas upp torkas av och så är det dags att sätta igång. Hål sticks genom markeringarna och ut genom lädrets kortsida. Linnetråden vaxas och det hela sys ihop precis på samma sätt som för dolkslidan.

När sömnaden är klar så tecknar jag försiktigt ett Ekollon framför ett Eklöv med en blyertspenna på slidan. Då motivet ser OK ut så trycker jag lite hårdare med pennspetsen, och plattar till lädret runt om motivet med flatsidan på sylens spets.


Längst upp på slidans bakkant huggs två små hål upp, och en liten ränna pressas mellan dem. Längst ned på slidspetsen görs ytterligare ett hål. Hålen ska användas då biknivens slida ska sys fast på dolkens slida. Men först ska slidan färgas svart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar